Sappa har uppgett att konsumenter i samband med att de blivit kund hos Sappa har godkänt Sappas allmänna villkor där det framgår att företaget skickar reklam. Sappa har bifogat ett utdrag ur de allmänna villkoren där det framgår i punkt 10.2 vilka personuppgifter Sappa kan komma att behandla samt att det under punkt 10.3 framgår att Sappa kan komma att använda uppgifterna för marknadsföring. Sappa har vidare anfört att kunder har möjlighet att avregistrera sig från utskick men att ett fel upptäcktes på opt-out-länken i e-postreklam i samband med anmälan till NIX-nämnden. Detta fel har enligt Sappa åtgärdats.
Krav på samtycke vid e-postreklam
Enligt 19 § marknadsföringslagen (2008:486) är det förbjudet att skicka e-postreklam till konsument såvida denne inte givit sitt samtycke till det.
Enligt Sappa har samtycke till e-postreklam lämnats i samband med att anmälaren blev kund hos Sappa. Sappa har hänvisat till sina allmänna villkor där det i kapitel 10 framgår hur Sappa kan komma att använda insamlade uppgifter till marknadsföring. Enligt marknadsföringslagen ska samtycke inhämtas för att få skicka e-postreklam. Marknadsföringslagen ska tolkas fördragskonformt, och personuppgiftshantering regleras huvudsakligen i den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR).
Ett samtycke för kommunikation enligt 19 § marknadsföringslagen ska enligt EU-domstolen vara utformat enligt GDPRs krav – i annat fall anses samtycket ogiltigt. Det innebär bland annat att det inte är tillåtet att placera samtycket i avtalstext om det som samtycket rör inte är nödvändigt för avtalets fullgörande.
Vid avtalsingående finns även möjligheten till s.k. soft opt-in (19 § 2 st.). Sappa har dock inte visat att dessa förutsättningar är uppfyllda.
Då något giltigt samtycke inte föreligger och undantagsregeln om soft opt-in inte uppfyllts har Sappa därmed skickat e-postreklam i strid med 19 § marknadsföringslagen.
Krav på en tillfredsställande avregistreringsfunktion
Enligt 20 § marknadsföringslagen ställs det upp ett krav på att e-postreklam ska innehålla en giltig adress till vilken en konsument kan sända en begäran om avregistrering.
Underlaget visar att sådan avregistreringsfunktion har funnits i e-postreklamen men till följd av ett fel inte har fungerat. Sappa bedöms därmed ha agerat i strid med 20 § marknadsföringslagen genom att inte förse e-postreklam med en fungerande avregistreringsfunktion.
Med detta uttalande är ärendet avslutat.
Detta uttalande har avgivits av nämndens sekreterare.
Mattias Grundström, Sekreterare